Vogeltjesdans

Het werkwoord vervelen ken ik, maar is op mij niet van toepassing. Alleen al omdat er zo ontzettend veel leuke dingen te doen zijn, zowel dicht bij huis als online. Zo ontdekte ik de onlinecursus Tuinvogels in Nederland. Nu ken ik echt wel de merel, het roodborstje, de Vlaamse gaai en inmiddels ook het puttertje met dank aan de kaardenbol die ik sinds afgelopen zomer in mijn tuin had. Maar het verschil tussen de huismus en de heggemus? Geen idee. Zo gek dan toch niet die cursus?

Vogels in de tuin vind ik altijd zo’n leuk gezicht én hun gekwetter is een leuk geluid. En vogels zijn ook nog eens belangrijk. Ze bestuiven sommige planten, verspreiden zaden en eten heel wat insecten op. Met de inrichting van een tuin hou ik dan ook graag rekening met ze door gevarieerde beplanting en een ondiepe waterschaal te plaatsen. Ik vul het in de winter en het voorjaar aan met vogelvoer. Maar ja, wat wil de merel en wat de pimpelmees? En allemaal op hetzelfde plekje?

De cursus leert me dat de merel graag z’n voer op de grond bij elkaar scharrelt. Vanmorgen strooide ik wat vogelvoer onder de tuintafel. Per ongeluk valt er vlak bij de keukendeur al wat zaad op de grond. Ook zet ik een schaaltje neer met zaad en gewelde rozijnen. Ik heb dan ook wat vogelvoer onder de tuintafel gestrooid en per ongeluk viel er vlak bij de keukendeur al wat zaad op de grond. Verder nog wat zaad en gewelde rozijnen in een schaaltje op een ander tafeltje gezet. Binnen een kwartier zie ik al meer vogels dan ik in dat half uurtje zag tijdens de vogeltelling vorig weekend. Meneer merel scharrelt bij de tafel en mevrouw merel bij de keukendeur. Op één moment zie ik vier merels op één vierkante meter rond hippen en eten. Dan komt een pimpelmees aanvliegen. De merels gaan even aan de kant en zo kan de mees eten. De vogels wisselen elkaar netjes af. Tot slot komen nog snel even een Vlaamse gaai en een roodborstje langs wippen. Het lijkt wel een vogeltjesdans. Jammer alleen van die kauw, toen was het dansje klaar.

Als ik morgen de hond uitlaat, zal ik ook wat meelwormen kopen. Met deze sneeuw en kou moet ik toch goed voor mijn tuinmaatjes zorgen en die vogeltjesdans vind ik beslist voor herhaling vatbaar.

#vogels #tuinontwerp #vogelsvoeren #tuinvogelsinnederland #vogelbescherming

 

RECENTE BERICHTEN